EDELLINEN SIVU

Hanke: Harjakatto ja punamulta 2007

Hankkeen tavoite oikeastaan oli saada ensiksi keskustelu aikaiseksi, millä tavalla toisin voisi ympäristöä rakentaa ja viihtyä sen kanssa.

Seminaari to 22.2.07 avasi keskustelun. Seminaarin myötä saatiin ne osapuolet, joita oli tavoiteltu, osallistumaan. Tilaisuus henki sitä, mitä ympäristö edellyttää rakentamiselta ja maankäytöltä. Oli ilo todeta, kuinka tilaisuuden tuloksena ihminen ja ympäristö ottivat toisensa vastaan.

Mikään ratkaisu ei ole oikea, mutta oikea ratkaisu on jotain, sillä paikka sanelee ratkaisun. On hyvä, että ympäristö silmä, perhe ja naapurit tulevat toimeen toistensa kanssa. Sitä henki myös tilaisuus Fregattisalissa Raahessa.

Sen jälkeen lähdettiin työstämään tilaisuuden henkeä yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan Ympäristökeskuksen, Pohjois-Pohjanmaan Liitto Ry:n, Raahen kaupungin, Raahen Kylät Ry:n ja Haapajoki-Arkkukarin Kyläyhdistys Ry:n kanssa. Hakemaan kokemuksia, tavoitteita, sitoutumista.

Uusien ratkaisujen lähtökohta on osapuolten sitoutuminen ja yhteinen tavoite. Sitä edellyttää myös projektimme päämäärä, joita välttämättä tässä vaiheessa kukaan ei tarkalleen tiedä, mutta vaistoaa. Halu löytää yhteisen sopimisen ratkaisu maankäytön ja ympäristöviihtymisen kannalta alkoi löytyä, sanovat tahtotilaksi. Löydettiin se, mutta tässä vaiheessa kukaan ei tiedä mikä se on, mutta tietävät miten se löytyy.

Syksyllä 2007 käytiin tutustumassa, kuinka yhteisen sopimuksen malli toimii Sulvan kylässä. Siinä yksi malli, vahva sitoutuminen. Maan omistus antoi sille mahdollisuuden, miten sovellamme sitä seutukunnallamme, miten etenemme, miten testaamme. Löytyykö alueeltamme mahdollisuutta, kohdetta kokeilla, sitouttaa, viihtyä sen kanssa.

Projekti on tehnyt tehtävänsä, on vaistottu ympäristöviihtymisen tarve, halu. Ei ole itsestään selvää vaihtoehtoa, kukin paikka sanelee ratkaisun. On syytä kokeilla sen toimivuutta. Se edellyttää edelleen sitoutumista. Koko koneisto, kyläyhteisö, rakentajat, hanke tarvitsee kyytimiehiä, voimavaroja.

Seuraava askel on visioida, sitouttaa, löytää ratkaisuja. Siihen on nytmahdollisuus. On syy löytää kohde, prototyyppi, missä todellista sitoutumista on mahdollisuus löytää, visioida, rakentaa. Vaatii töitä, uskallusta.

 

Olemme innolla mukana kokeilemassa.

Haapajoella 31.12.07

 

Haapajoki-Arkkukarin Kyläyhdistys Ry

Paavo Silvola

puheenjohtaja

 

Raahessa 31.12.07

Raahen Kylät Ry

Matti Sevonkari

puheenjohtaja

 

 

EDELLINEN SIVU

Historiikki

Kotiseutumuseo

Vanhainkoti

Koulu ja esikoulu

Siniluodon kioski

Kyläpirtti

Siirtolapuutarha

Tontit

Yritykset

Kartta