EDELLINEN SIVU

HAAPAJOKI-ARKKUKARIN KYLÄYHDISTYS RY

TIEDOTE 09.01.2008

KYLÄPIRTIN

kesäaikaisen toiminnan pyörittämisestä kiinnostuneet henkilöt. Ottakaa yhteyttä alla olevaan numeroon, niin suunnitellaan matkailukesä kuntoon pirtille.

SINILUODONKIOSKI

Näppärä kesätyöpaikka 1-3 henkilölle Siniluodon rannassa. Mikäli olet kiinnostunut, soittele Paavolle, p. 050 404 1915.

SÄHKÖSOPIMUS

Sähkön hintaa 2 v sopimuksella vertailtaessa mm. Vattenfallin ja Oulun Energia Oy:n kesken erot eivät ole huomattavia, kuitenkin hieman Oulun Energia Oy:n eduksi. Suositeltavin lienee kiinteä sopimus esim. kahdelle vuodelle 11.1.2008 mennessä, hinnan nousupaineiden takia. Tällä erää suosittelemme Oulun Energian Oivaturva-sopimusta (tue pohjoista voimaa), mikäli ette ole kiinnostuneita itse suorittamaan tarjouskilpailutusta (esim. emv.fi osoitteen kautta).
Sopimuksesta lisätietoja: Kari Heikkinen, p. 044 703 3082, Oulun Energia Oy:sta.

HIIHTOLATUA

on remontoitu. Muun muassa sieltä on poistettu huomattava määrä kiviä, jotka Terramare Oy tulee keväällä kuljettamaan latureitiltä Raahen satamatyömaalle. Mikäli kyläläisillä on huomattavia kiviröykkiöitä maillaan hyvällä hollilla, Terramare varmaan kuljettaisi ne halutessanne pois jaloista (ilmoittele meille). Odotellaanpa laduille lunta. Muista Salonselän hiihto la 15.3.2008, toki lumivaraus.

UUSIA YRITYKSIÄ

Alueellemme on tullut uusia yrityksiä. Kotikonnuilleen palanneen ystävällisen Mirja Vasanojan Raahen Kaiverrus toimii osoitteessa Alatie 51. Postilaatikkokilvet, messinkiset ovikilvet, osoitenumerot, rintaneulat, pantamerkit lemmikeille, sähkölaite- ja LVI-kilvet, avaimenperät jne.
Laita postilaatikkosi, talosi ym. opastukset kuntoon Mirjan laadukkailla ja edullisilla kaiverruksilla,
p. 050 565 8375, mirja.vasanoja@netti.fi.

Lisäksi Jari Myllykallio on avannut Studio Myllykallion osoitteeseen Myllykalliontie 80. Yritys tarjoaa viihtyisän ja akustisesti toimivan ympäristön, sekä akustisesti että sähköisesti vahvistetun musiikin tallentamiseen. Oletpa sitten aikeissa tehdä demo-äänitteen tai tarkkaan hiotun pitkäsoiton, yritys tarjoaa varmasti juuri sinun musiikillesi sopivat tuotantomenetelmät. Leppoisa tunnelma kuuluu yleensä myös levyllä, p. 050 337 9328.

KAAVOITUS

Kylämme kaavoitus on tarkoitus saada loppuun tämän vuoden aikana. Siksi on nyt kätevin saada rakennuspaikat merkittyä mahdollista rakentamista varten. Ota yhteyttä Eila Tikkalaan Raahen kaupungin teknisen viraston kaavoitusosastolle (Ruskatie 1, Pattijoki).

VUOKRATTAVANA

Erilaisia tilaisuuksia varten vuokraamme Kyläpirttiä, pitokalustoamme ja Juhlatelttaamme (6m x 12m).

KERÄYSLISTA

Tänä vuonna Juolan Aunella, p. (08) 228 452 tai 044 294 2450. Ajat Haantieltä Myllykalliontielle, mistä Huilikiventien viitta ohjaa n. 200 metrin päässä sijaitsevaan punaiseen tupaan Aunelle. Huolehdi tarvittaessa keräyslista Aunelle.

NÄKKI

Tiesitkös missä Näkki on syntynyt? Anna meille vinkkejä miten kehittäisimme näkkiä (tarinoita, kuvauksia, tuotteita, kaikkea mahdollista).

8.1.2008

Paavo Silvola

puhelin: 050 404 1915

Näkki - Järvi

Järvelänjärven on kerrottu vuosisadat olleen Näkin syntymäkodin. Sieltä Näkkejä on lähtenyt maailman vesiin tulva-aikaan huolehtimaan muidenkin vesien turvallisuudesta. Järvelänjärvessä asuu seitsemän sopuisaa näkkiä, jotka ovat eri kyläkuntien suojelijoita. Kaikilla kyläkuntien Näkeillä on oma vedenalainen lähteensä, jossa kukin Näkki on syntynyt. Lähde on myös päättänyt näkkinsä toivomuksesta huolehtia järven veden tarpeellisesta määrästä ja laadusta aikuis-ihmisten toilailuista huolimatta.

Järvelänjärveä on joskus kutsuttu Järvien Järveksi sen veden puhtaudesta johtuen, vaikka järveä olisi voinut kutsua jopa Näkkien Järveksi, Näkkien määrän takia, koska maailmassa ei ole koskaan löydetty seitsemän näkin järveä mistään. Ainoastaan Viron hohtavasta Sinisestä Järvestä on löydetty useampi kuin yksi näkki eli kaksi näkkiä.

Näkki on ollut iät ajat lasten ja toheloitten aikuisten suojelija järvellä, elämän jatkajana veden syvyyttä vastaan. Tehtäväänsä hän on hoitanut omilla oikukkailla periaatteillaan. Tarvittaessa Näkki on pitänyt lähteittensä voimalla järven veden lämpötilan niin kylmänä, ettei houkutus ole voittanut lasten mieltä. Aikuisiin hän on käyttänyt myrskyn aaltoja sekä rantautuvia teräviä kiviä, jotka ovat saaneet aikuiset asennoitumaan veteen kunnioittavasti. Rannoilla on nähty simpukan kuoria, joita kutsutaan myös näkinkengiksi. Jo kenkien olemassaolo on muistuttanut näkkien tehtävän merkityksestä, erottuen vaaleina ja terävärakenteisina kirkkaasta vedestä, muistuttaen samalla veden vallan olemuksesta ohjaten varovaisuuteen. On kerrottu jopa Näkkien määränneen uppiniskaisimmille aikuisille Järviuhkasakkoja. Öisin Näkki on siirrellyt hieman rantakiviä, muistuttaen silläkin ihmistä, miten Näkin voima ja olemassaolo tuo turvallisuutta ihmiselle, jonka eläinkunta on jo vaistonnut.

Kullakin kyläkunnalla on oma näkkinsä:

  • Haapajoki Haanäkki
  • Arkkukari Karinäkki
  • Siniluoto Luotonäkki
  • Puolimatka Puolisnäkki
  • Aunolanperä Aunäkki
  • Leinoperä Leinonäkki
  • Peltomaanperä Peltonäkki

Kukin kyläkunta on suhtautunut omaan näkkiinsä arvostaen näkin suurta tehtävää. Ovathan Näkit pelastaneet monta ihmistä yhteistyöllä ja ystävällisellä asenteella kasvattaneet aikuisiakin ymmärtämään lasten oivaltamaa suhtautumista turvalliseen ympäristöön. Näkkien on kuultu sanovan, että järvi yltää juuri rantaan saakka, jota aikuiset eivät aina havaitse. Onneksi lapset ja Näkki osaavat suhtautua varovaisesti rantaan, kun taas ulapan vaarat kuuluvat merimiesten voitettaviksi.

Näkkien synnyinseudulla

Paavo 2007

 

EDELLINEN SIVU

Historiikki

Kotiseutumuseo

Vanhainkoti

Koulu ja esikoulu

Siniluodon kioski

Kyläpirtti

Siirtolapuutarha

Tontit

Yritykset

Kartta